Beste (ex) patiënten,
Hierbij de eerste nieuwsbrief van 2018.
Sporten vermindert de pijngevoeligheid
Op de website pijnonderzoek.nl konden mensen vragenlijsten invullen over hun pijnervaringen. De belangrijkste vraag: is er verschil in pijngevoeligheid tussen mannen en vrouwen? En dat is er. Monique Steegers: “Mensen denken altijd dat mannen pijngevoeliger zijn. Maar dat is niet zo. Vrouwen blijken gevoeliger voor pijn dan mannen. En mensen blijken pijngevoeliger naarmate ze meer pijn ervaren.”

Sporten
Sporten vermindert de pijngevoeligheid bij mensen die pijn ervaren. Hier is het effect sterker bij vrouwen. Voor mensen die geen pijn hebben, heeft sporten geen invloed op de pijngevoeligheid. Monique Steegers: “Dit is ook een opvallend resultaat, maar wel conform met alle adviezen om meer te gaan bewegen om minder pijn te krijgen.”

Beweegrichtlijnen
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt:
Bewegen is goed, meer bewegen is beter, teveel bewegen is slecht
Doe minstens 150 minuten per week aan matig tot intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
En: voorkom veel stilzitten.

Heeft u het voornemen om in 2018 meer te gaan bewegen maar weet u niet hoe u dit verantwoord kunt opbouwen? Of wilt u onder begeleiding gaan sporten? Neem dan contact op met ons voor: advies, groepslessen onder begeleiding van een fysiotherapeut en/of oefentherapeut en eventuele behandeling van blessures!

We wensen u een gezond en sportief 2018!
Team Het Gezonde Huis
Ps Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen: beantwoord deze mail dan met de naam die bekend is bij onze praktijk. Dan kunnen we u uit de maillijst halen.