Hanneke Bak

Email: hbak@hetgezondehuis.nl

In 1997 ben ik afgestudeerd als Oefentherapeut Cesar aan de Hogeschool Utrecht. Daarna ben ik samen met Eric Logtens Maatschap Oefentherapie Cesar gestart.

Houding- en bewegingstherapie ben ik gaan studeren omdat ik én zelf graag beweeg, én mensen graag in beweging breng.

Waarom beweegt iedereen anders en wat is de meest optimale manier van beweging? Waardoor krijgt de één van het volhouden van een houding of beweging klachten en een ander niet.

Hoe kun je mensen motiveren om anders te bewegen: Gedragsverandering!

Wat is hiervoor nodig:

In de praktijk kwam ik erachter dat heel vaak mensen lichamelijke klachten hebben met een psychische oorzaak: Bijvoorbeeld stress, angst of rouwverwerking. Dan ga je naast de lichamelijke klacht ook de psychische oorzaak behandelen.

Daarom ben ik me verder gaan specialiseren als Psychosomatisch Oefentherapeut. Dit is een post- HBO opleiding op de Hogeschool Utrecht.

Ik heb me ook verder verdiept in Somatisch Onverklaarbare Klachten en ben lid van SOLKNET.

Daarna ben ik, om de cirkel voor mij rond te maken, me verder gaan specialiseren in slaap. Mij viel namelijk op dat bij patienten met o.a. stress gerelateerde klachten het slaaptekort een instandhoudende factor van de klachten was.

Ik heb de cursus slaapoefentherapie voor ouderen en kinderen voltooid. Verder heb ik een training Cognitieve GedragsTherapie voor Slaapproblemen op Kempenhaeghe, het grootste slaapcentrum van Nederland, afgerond.

Verder blijf ik de afwisseling van mensen van alle leeftijden met diverse klachten heel leuk en uitdagend vinden om te behandelen. Speciale affectie heb ik met COPD, astma en hyperventilatie waar ik al 10 jaar groepslessen en behandelingen in geef. Het doel is om de conditie, spierkracht en ademhaling zo goed mogelijk te behouden. Op die manier zorg ik ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig alles wat ze willen doen ook kunnen blijven doen in het dagelijks leven.

     

Hanneke Bak, Slaapoefentherapeut,Oefentherapeut Cesar, COPD en ASTMA specialist,
Psychosomatisch oefentherapeut

Bekijk het filmpje van ons 20 jarig lustrum!